8 фактів про кір, які зобов’язані знати кожен громадянин і кожна мати

Вірус кору – одне з найбільш заразних захворювань у світі. Хворий може покашляти в кімнаті та піти, а через кілька годин ви заразитеся від крапельок, що залишилися в повітрі (якщо ви не вакциновані).

Жоден інший вірус не має таку заразність.

Ще недавно кір вважався переможеним в розвинених країнах. Однак у світі залишаються ще регіони, де ця хвороба зберігається – в основному це бідні країни типу Філіппін і В’єтнаму.

На жаль, в останні роки кір почав повертатися в США, Канаду і Європу через те, що багато людей відмовляються від вакцинації. Не обійшла ця хвороба боком і Україну.

Ось 8 фактів про кір, які треба знати всім:

1. Як передається кір?

Основний спосіб передачі – повітряно-крапельний.

Джерело захворювання – хвора людина, що виділяє вірус (особливо в останні два-три дні інкубаційного періоду і до третього-п’ятого дня після появи висипання).

Вірус, циркулюючи в повітрі, може проникати в сусідні приміщення і навіть в приміщення, розташовані на інших поверхах. Він не стійкий до впливу зовнішнього середовища, тому швидко гине під дією сонячного світла і ультрафіолетових променів. У приміщенні, в якому знаходився хворий, небезпека зараження на кір зберігається протягом як мінімум 30 хвилин.

Існує також вертикальний шлях передачі (від вагітної жінки до плоду) і контактно-побутовий (через спільний посуд з хворим на кір). Через треті руки хвороба не передається: після контакту з хворим на кір ви не можете передати його іншій людині.

2. Як виглядає кір?

У перші кілька діб кір можна сплутати із застудним захворюванням. Хворий скаржиться на млявість, головний біль, зниження апетиту. З’являється нежить, сухий, «гавкаючий» кашель, підвищується температура до 38-40 °C (на третій-четвертий день вона зазвичай знижується).

Можуть проявитися охриплість голосу, кон’юнктивіт (очі червоні та сльозяться), болісне реагування на світло.

Через три доби на тілі з’являється плямистий висип рожево-червоного кольору. Плями збільшуються, іноді зливаються. Можуть вражатися слизові порожнини рота (з’являються білі плями на внутрішній поверхні щік).

Висипка спочатку з’являється за вухами, на волосянистій частині голови, обличчі та шиї. Далі – на тулубі й верхній частині рук, потім – на ногах і нижній частині рук. На відміну від алергічної висипки, вона абсолютно не свербить: навіть якщо активно шкрябати, це призведе до короткочасного свербіння, що триває не більше півгодини.

3. Коли треба робити щеплення?

Перше щеплення вводиться у віці 12 місяців, бо до цього віку дитина зазвичай втрачає захисні материнські антитіла, отримані під час вагітності. Друге щеплення вводиться у віці 6 років, бо це час вступу до школи (або підготовки до школи).

Якщо людина отримала дві вакцини, то ефективність становить близько 97-99%, якщо ж доза була тільки одна – приблизно 85-90%.

Стійкий імунітет після введення щеплення від кору починає вироблятися через три-чотири тижні у дорослих і через два-три тижні у дітей.

4. Чи безпечна вакцина від кору?

Щеплення не може викликати розвиток захворювання і не призводить до летального результату. Але після вакцинації може розвинутися реакція на вакцину: протягом двох тижнів може бути підвищена або знижена температура, невелике висипання.

При схильності до алергічних реакцій висипка на шкірі може з’явитися в перші години після щеплення. Всі неприємні явища проходять протягом декількох діб. Вакцинний вірус не передається навколишнім людям: заразитися на кір від вакцинованої особи неможливо.

В Україні використовується комплексна вакцина проти кору, паротиту, краснухи (КПК) – як в приватних, так і в державних медичних установах.

Вакцина сертифікована і відповідає всім міжнародним стандартам. Перевіряється кожна партія вакцини, тому неякісну зустріти неможливо.

Навіть якщо умови транспортування або зберігання вакцини були порушені, це не викличе жодних побічних ефектів – просто така вакцина не надасть належного захисту.

5. Чи можна захворіти на кір повторно?

Люди, які перехворіли типовою формою кору, повторно не заражаються, оскільки імунітет до інфекції стійкий і зберігається протягом усього життя.

6. Чи є лікування від кору?

На жаль немає. Лікарі можуть допомогти пацієнтам уникнути найважчих ускладнень (сліпоти, пневмонії), забезпечивши гарне харчування і достатню кількість рідини.

Від інфекцій вуха і очей лікарі можуть призначить антибіотики. Також часто призначається вітамін A, тому що кір виснажує запаси цього вітаміну в організмі.

7. Чому багато батьків відмовляються від щеплень?

Один з поширених міфів, в який вірять деякі батьки – вакцинація винна в раптовій дитячій смертності. Річ в тому, що більшість випадків дитячої смертності реєструється у віці 2-4 місяців, що збігається з проведенням вакцинації.

Але дослідники не довели цей зв’язок, а встановили, що причиною раптової дитячої смертності можуть стати куріння батьків або звичка малюка спати на животі обличчям донизу. У такому положенні дитині важче дихати, і дихання може зупинитися.

Абсурдні чутки про те, що держава і лікарі заробляють гроші на вакцинації дітей, а діти при цьому страждають. В обов’язки лікарів входить забезпечення населення щепленнями, але вони не отримують за це премію або іншу грошову винагороду. Держава бере на себе всю охорону населення від інфекцій і забезпечує безкоштовну вакцинацію за календарем.

Ще один міф: вакцини, що містять ртуть, провокують розвиток аутизму.

Як пояснюють лікарі, консервант етил ртуті захищає вакцину від мікробів. В одній дозі вакцини міститься 5 мкг етилу ртуті. Для немовляти безпечна кількість ртуті – 6 мкг, причому речовина виводиться з організму через тиждень. Етилу ртуті набагато більше, наприклад, в консервованому тунці – 165 мкг, у вареній лососині та креветках – 27 мкг.

8. Чи кір буде колись повністю переможений?

Теоретично вірус кору може бути колись повністю стертий з лиця землі. Адже він відповідає профілю захворювань, які можна викорінити: його переносять тільки люди, а не тварини, тому не доведеться знищувати цілий вид; у нас є ефективна вакцина; ми вміємо безпомилково діагностувати хворобу.
Глобальні новини на цьому фронті не можуть не тішити: за даними ВООЗ, у 2017 році близько 85% всіх дітей у світі отримали перше щеплення проти кору до однорічного віку, тоді як у 2000 році їх було лише 72%.
Але цього недостатньо для повного викорінення хвороби. Хоча більшість спалахів на сьогодні відбувається в Африці й Азії, як ми бачимо на прикладах Америки і Європи, кір може повернутися, якщо достатньо велика кількість людей відмовиться від вакцинації.
Тому багато європейських країн почали вводити штрафи і санкції проти тих, хто не прищеплює своїх дітей. Чи допоможе це? Поживемо/побачимо…
Будь ласка, вакцинуйте своїх дітей! Не ставте під загрозу їх життя і життя довколишніх людей!


2019-02-12 Переглядів: 925

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *